revista PROZA  21

EVENI
   MENTE

Lansarea  revistei    P R O Z a    2 1
revista literara si de arte vizuale
PROZA 21
romana, français, english, espagnol
© martie 2016, AMB

.

#  1
româna

français

english

español
home
evenimente
Links

FOTO - Lansarea revistei PROZA 21
2016
ROMÂNIA LITERARA
30 martie 2016 - CLUBUL DE PROZA 
        -
lansarea revistei PROZA 21
         la Biblioteca municipala Bucuresti    

30 martie 2016 - revista
Luceafarul de dimineata

31 martie - revista
România literara

4 aprile 2016 - revista
Viata Româneasca
revista România literara, nr. 13, 2016

O surpriza placuta


O surpriza placuta ne face Aurel  Maria Baros, presedintele Filialei Bucuresti Proza a Uniunii Scriitorilor, care initiaza un proiect cultural demn de toata lauda: o revista literara si de arte vizuale, intitulata Proza 21, ce îsi propune o „reinserare a prozei în marele corp literar al revistelor”.

Noua publicatie apare în format carte, foarte eleganta si, de subliniat, substantiala, cu o structurare pregnanta a sumarului. Astfel, sub genericul Bucuresti. Proza, putem citi fragmente literare de Alexandru Ecovoiu, Constantin Arcu, Ioan Grosan, Ion Lazu, Nicolae Stan, Razvan Petrescu, Stefan Dimitriu; la rubrica Bump Mapping, îi întâlnim pe Dora Pavel, Liviu Lungu si Radu Tuculescu; Spatiul Global este ilustrat prin proze de Anamaria Beligan (Australia), Constantin Stoiciu (Canada), Marius Daniel Popescu (Elvetia).

Transdinamic este o alta sectiune a revistei unde un fragment din Cartea soaptelor de Varujan Vosganian este tradus în engleza de Alistair Ian Blyth, iar prozatorul ucrainean Volodymyr Danylenko apare în româneste.

Am citit, apoi, cu interes real eseurile Prozatori de astazi. Mutantii si Innamoramento. Portanta metavectoriala semnate de Aurel Maria Baros, Autoplastia datorata lui Gheorghe Iova, cronicile de carte scrise de Marius Mihet si Andreea Rasuceanu si cele doua scurte povestiri ale unei tinere prozatoare, Marina Popescu.

Acest prim numar al revistei Proza 21 este ilustrat cu fotografii ale regretatului Manfred Szilagyi.

Dar sa notam si echipa redactionala care a contribuit la aceasta reusita: Aurel Maria Baros, director fondator, Marius Mihet, Emil Lungeanu redactori asociati, Alistair Ian Blyth, redactor de limba engleza.

Noua publicatie face clar demonstratia ca Uniunea Scriitorilor este o institutie care functioneaza bine, pe temeiul unor idei reformatoare cum este si aceasta: orice membru al Uniunii Scriitorilor se poate situa în centrul unui eveniment / proiect cultural de anvergura, pe care-l genereaza si îl înfaptuieste; totul e sa-si doreasca acest lucru si, mai ales, sa fie în stare.

                                                                              Ochiul magic
                                                                                      Cronicar
LUCEAFARUL DE DIMINEATA
VIATA ROMÂNEASCA
revista Viata Româneasca, nr. 4 , 2016

Proza 21, revista literara si de arte vizuale

Cu acest titlu / subtitlu, a fosr lansata o noua publicatie, la sfârsit de martie. Ca asta e o perioada proprice lansarilor de reviste literare, o dovedeste, între altele, însasi Viata Româneasca, lansata acum 110 ani, la Iasi, tot în luna martisorului.

Presedintele filialei Bucuresti Proza, Aurel Maria Baros, director fondator, scrie în edito­rial, ce si cum vede el & echipa sa (Ma­rius Mihet, Emil Lungeanu, redactori asociati) Proza 21 la început de drum: “Domeniu al creatiei in progress. Do­meniu al autoplastiei, în cadrul caruia proza româneasca de astazi sa-si traseze mai ferm înaintarea iar autorii, propriul portret. Domeniu critic în egala masura. Domeniu-nexus, în definitiv. Pentru ca anuleaza distantele spatiale, de limba, de abordare naratologica sau stilistica si, mai departe înca, distantele dintre scrii­tura si alte forme de exprimare artistica.”

Suna foarte ambitios, sa recunoastem - “anuleaza distantele spatiale, de limba”. Adica, ar întreba un firoscos, va scapa proza româneas­ca de mereu invocatul handicap al lim­bii marginale? Cum asa? Raspunsul nu poate fi decât unul singur: prin valoarea exceptionala a textelor publicate. Pai, asta nu s-a facut si pâna acum?!

AMB ne dumireste sec, fara fite: ”Extremul contemporan se desfasoara, stim, multiform. Si îl dorim, de-a lun­gul numerelor revistei, panoramic. În­cepem cu prozatorii din Bucuresti, Cluj, Constanta. Bump mapping-ul ne
intere­seaza în mod deosebit. Vizam de aseme­nea spatiul creativ global în optica scri­itorilor români din Australia, Canada, Elvetia. Exploram dinamica nodala a tra­ducerii. Promovarea literaturii române în strainatate / a literaturii straine în româna este una dintre liniile noastre de forta.”
Mai promitator nici ca se poate!

Adica da, acelasi AMB conchide: “Deschidem, interstitial, perspecti­va, prezentând autori ‘mutanti’ de astazi sau care, în secolul al XX-lea deja, stri­cau jocurile locului comun. Solicitam ar­gumentari si incizii critice precise. Si, în sfârsit, dam cuvântul prozei emergente.”

În cuprinsul num
arului 1 - de citit cap-coada, parol ! - semneaza Alexandru Ecovoiu, Constantin Arcu, Ioan Grosan, Ion Lazu, Nicolae Stan, Razvan Petres­cu, Stefan Dumitriu. Sub rubrica “Pro­zatori de astazi. Mutantii”, Aurel Maria Baros ne surprinde cu prima parte a unui studiu dedicat lui Mario Bellatin, scrii­tor de limba spaniola care, fiindca “îi vine sa râda de realismul magic”, cauta “o alta modalitate de a spune lucrurile”.

La sec
tiunea Bamp-mapping scriu Dora Pavel, Liviu Lungu, Radu Tuculescu. Gheorghe Iova e prezent la Autoplastie cu, se-ntelege, Gheorghe Iova. AMB revine, cu un comentariu la Costache Olareanu, sub rubrica Cei care strica jocurile. Alta rubrica, Spatiul global, e sectiunea externilor Anamaria Beligan (Australia), Constantin Stoiciu (Cana­da), Marius Daniel Popescu (Elvetia). Traduceri din Varujan Vosganian si Vo­lodimir Danylenko întâlnim la sectiunea Transdinamic. Un atractiv documentar semneaza Robert Ianovici Pânzaru cu titlul Cotele scriitorilor favoriti. Un No­bel feminin. Sub sigla GPS se produc, cu cronici literare, Marius Mihet si Andreea Rasuceanu, iar Marina Popescu repre­zinta, mai încolo, proza tânara.
Finalul vizual apar
tine artistului plastic Manfred Szilagyi.

De pus în orice biblioteca, format carte, 197 pagini,
tinuta foto/tipo/grafica cumpatat-austera, cu deschideri textual-vizuale atent operate, în gust exersat la surse europene, Proza 21 este o aparitie pe cât de surprinzatoare, pe atât de - foarte important ! - necesara în peisajul literelor de azi. Scurt spus, o oglinda cla­ra a nivelului inter / continental atins, prin ce are mai valoros, de epica noastra de azi.

În fine, daca tot a avut ini
tiativa lansarii în martie, nu-mi ramâne decât sa-i urez Prozei 21 o existenta la fel de durabil fertila precum a Vietii Românesti !
În ce ma priveste, astept cu interes num
arul 2.

                                                                       Marian Dr
aghici
.
revista Luceafarul de dimineata, 3 (1069), martie, 2016

PROZA 21 la prima aparitie

A aparut primul numar al revistei PROZA 21, revista literara si de arte vizuale. Formatul de tip carte este editat într-o tinuta grafica de exceptie (fotografii de Manfred Szilagy).

Directorul revistei este prozatorul Aurel Maria Baros iar redactori asociati Marius Mihet si Emil Lungeanu.

Semneaza autori de exceptie ale prozei contemporane din Bucuresti, de la Alexandru Eco voiu, C. Arcu si Ioan Grosan
la Ion Lazu, N. Stan, Stefan Dimitriu si Razvan Petrescu, din afara Capitalei Dora Pavel, Radu Tuculescu, Liviu Lungu, din „Spatiul Global” (diaspora): Anamaria Beligan si Constantin Stoiciu si Ucraina (Volodymyr Danylenko).

În engleza poate fi citit Varujan Vosganian, în franceza Marius Daniel Popescu. Nu lipseste nici eseul  directorului revistei, nici o autoplastie a lui „Gelu Iova”, precum nici recenzii de Marius Mihat si Andreea Rasuceanu.

Un debut în proza, cel al poetei Marina Popescu se arata promitator. Robert Ianovici Pânzaru ne tine la curent cu cotele favoritilor la Premiul Nobel.

PROZA 21 este o revista de tinuta, de citit integral, cool si elitista. Uram succes colegilor nostri.
                                                                                     (LDD)
PRESA
VIDEO - Lansarea revistei PROZA 21
"O revista de tinuta, de citit integral, cool si elitista."
                                           Luceafarul de dimineata

"Foarte eleganta si, de subliniat, substantiala, cu o structurare pregnanta a sumarului."
                                                      România literara

"O oglinda cla­ra a nivelului inter / continental atins de epica noastra de azi prin ceea ce are mai valoros.... De pus în orice biblioteca !"
                                                  Viata Româneasca